28.6.07

ΠΩΛΗΤΑΙ

Ναι, καλά διαβάσατε: "πωλΗται, με μεγάλους χαρακτήρες τυπωμένους σε πλαστικοποιημένο πανό, αναρτημένο στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου μιας πολυκατοικίας στην Αργυρούπολη.

Και ήταν καλαίσθητο πανό. Μεγάλοι, ευκρινείς χαρακτήρες, σωστά στοιχισμένες λέξεις, με την κατάλληλη έμφαση στο "μήνυμα": πωλΗται".

Βλέπεις τα σύγχρονα διαφημιστικά γραφεία που σέβονται τον εαυτό τους είναι άρτια τεχνολογικά εξοπλισμένα. Όλα περνάνε από έναν Mac ή ένα PC, στην οθόνη και μετά στον εκτυπωτή. That's all!. Που πια οι στοιχειοθέτες, διορθωτές, τυπογράφοι, επιμελητές.... Όλα πια είναι στα ακροδάχτυλα του έμπειρου χειριστή. Ο οποίος είναι μανούλα στο Photoshop, ξεπετάει για πλάκα το Illustrator και τα ακρωνύμια DTP, RIP, PPD, PSD, AI,... του είναι προσφιλέστερα από το όνομα του συντρόφου του. Η δουλειά βλέπεις.

Αλλα ρε γαμώτο, αυτός ο κακοπληρωμένος εργαζόμενος (ή αγχωμένος ελεύθερος επαγγελματίας) κάνει ότι μπορεί να βγάλει τα προς το ζην. Κάνει ότι μπορεί προκειμένου να αποσβέσει τα λεφτά που ακούμπησε αυτός και η οικογένειά του σε κάποιο "Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών" σε κάποιο "Καλλιτεχνικό Εργαστήριο", το χρόνο που αφιέρωσε σε σεμινάρια, στη μελέτη και την ανάπτυξη αυτών που αποκαλούνται πλέον "δεξιότητες" (χα!)

Μήπως όμως το θέμα βρίσκεται σε αυτές τις γαμημένες τις "δεξιότητες"??
Ποιες είναι αυτές οι κυρίες και με ποιο δικαίωμα αντικαθιστούν την ΠΑΙΔΕΙΑ?
Ποιες είναι αυτές που καταρρακώνουν τη ΜΟΡΦΩΣΗ?

Γιατί αυτό είναι το θέμα (νομίζω, δηλαδή). Πληκτρολογώ χωρίς να γνωρίζω να γράφω. Βλέπω χωρίς να ξέρω να διαβάζω. Ακούω χωρίς να μπορώ να παρακολουθώ. Στήνω το σπιτικό μου στο ρετιρέ πολυκατοικίας της οποίας κάποιος συστηματικά, επίμονα πριονίζει τα θεμέλια. Γίνομαι "επιδέξιος", αλλά όχι μορφωμένος.

Θα μου πει κανείς, καλά στην ορθογραφία είναι το πρόβλημα? Αν δηλαδή καταργούνταν όλοι οι ορθογραφικοί και λοιποί κανόνες, αυτό θα έκανε τους ανθρώπους φτωχότερους, αμόρφωτους? Εδώ να με συμπαθάτε, αλλά ο γραπτός και προφορικός λόγος δεν είναι ούτε κανόνας, ούτε νόμος, ούτε προεδρικό διάταγμα. Είναι μια φυσική εξελικτική διαδικασία, σε απόλυτη αρμονία με τους φυσικούς νόμους. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για υπακοή σε κάποιο θέσφατο ή φιρμάνι, αλλά κάτι που (πρέπει να) είναι φυσικό.

Θέλω να πω ότι αυτό το πωλΗται δεν είναι τίποτα άλλο από μια μικρή αλλά σαφής ένδειξη της πορείας που ακολουθούμε, της πορείας που μας επιβάλλουν να ακολουθήσουμε: πειθήνια, άλογα όντα, χωρίς γνωστικό υπόβαθρο, στερημένοι από τα φίλτρα και κριτήρια που θα μας επιτρέψουν να γίνουμε καλύτεροι, να ζήσουμε καλύτερα, να απαιτήσουμε καλύτερη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: